![]()
![]()
Deze wijnpagina is ![]()
Van Gogh heeft lang in Arles gewoond en dat ligt niet ver van Gallician. De basisschool in het dorp draagt de naam van de schilder. In 1996 is de buitenzijde omgetoverd tot een Van Gogh 'schilderij'.
|
![]() Inmiddels is Mas Aupellière opgehouden te bestaan. Het wijnhuis (waarover hieronder meer) is verkocht aan een coöperatie. In 1998 vond de stichting Wijnvrienden associatie Mas Aupellière een waardige opvolger, Domaine Saladin, en werd de clubnaam veranderd in Wijnvrienden Domaine Saladin. In mei 1999 kwamen de eerste flessen. De hooggespannen verwachtingen zijn waargemaakt. De wijnvrienden hebben een prima keus gedaan. Zelfs jong ruikt de Saladin al fantastisch. Dat belooft wat als de wijn enkele jaren opgeslagen is geweest. Hieronder enkele wetenswaardigheden over de beide wijnen (deels eigen informatie en deels afkomstig van de Wijnvrienden). De foto’s bij de Mas zijn van Ruud F. Witte en die van Saladin van Elly Witte. Op alle foto’s (maar dat geldt voor mijn gehele homepage) berusten auteursrechten en voor de informatie over de wijnen (zoals de kwaliteitsbeoordeling) geldt hetzelfdde, maar dan met de Wijnvrienden als rechthebbende. Overnemen zonder toestemming is niet toegestaan.
Het wijnhuis Mas Aupellière was van 1979 tot 1998 eigendom van de Nederlander Leo Grootemaat. Het wijnhuis staat in Gallician, in het diepe zuiden van Frankrijk, halverwege de stad Nîmes en de Middellandse Zee. Het wijngoed, nu eigendom van een coöperatie, omvat 22 hectare. De appellation is Costière de Nîmes bestaat nog niet zo lang. Ze is ontstaan na een meningsverschil tussen een aantal wijnboeren in het gebied. In veel wijnboeken moet u voor de Mas Aupellière de oorspronkelijke aanduiding voor het gehele gebied, Costières du Gard, opslaan.
De kwaliteit van de wijn verschilt uiteraard van jaar tot jaar. Voor alle jaargangen geldt echter dat het opslagwijn is. De wijn die in het voorjaar werd afgeleverd kon bijvoorbeeld al met kerst worden gedronken, maar na een paar jaar was de wijn voller van smaak. In mijn kelder ligt nog een fles van het allereerste jaar, 1989. Of die nog te drinken is, weet ik niet. De fles heeft echter eeuwigheidswaarde: het was het allereerste jaar van ‘mijn eigen wijn’. Mas Aupellière is van het type Syrah. Dat betekent dat dit druivenras dominant is. Doch een wijn van 100% Syrah zou teveel tannine bevatten en over en jaar of vijftien niet meer drinkbaar zijn. Daarom zijn de druivenrassen Mourvèdre, Carignan, Grenache en Cinsault toegevoegd, supplementaire rassen, die aan de smaak weinig bijdragen, maar die de wijn wat lichter maken en daardoor eerder drinkbaar. Algemene gegevens: alc. gehalte: 12%; druivenrassen: zie boven; oogst (in de tijd van Grootemaat) handmatig; vinificatie: klassiek na ontstelen van de druiven; rijping: 6 maanden in grote eiken foeders; kleur: helder diep paarsrood; boeket: wisselt per jaar, maar meestal veel fruit, vooral sterke impressies van druiven, bessen en moerellen.
![]() De deelnemende wijnvrienden hebben op een proefavond gekozen voor Domaine Saladin. De familie Saladin is al meer dan 250 jaar een wijnbouwersfamilie. Het dorp St. Marcel d’Ardèche was eeuwenlang een pleisterplaats op een kruispunt van pelgrimroutes. Er wordt gewerkt met klassieke en moderne inzichten. Zo is er de afgelopen 25 jaar niet gewerkt met insecticiden en pesticiden. Voor de gisting betekent dit dat deze natuurlijk is en er geen gistcellen moeten worden toegevoegd. Dit kan alleen wanneer de druiven en de wijngaard in een goede conditie zijn. De toplaag van de bodem bestaan uit ‘cailloux’ keien. Deze houden de zonnewarmte vast, wat de rijping bevordert en de keien zorgen bovendien voor een goede drainage. De wijngaarden van Louis en Annick strekken zich uit over zo'n 15 ha op het zogenaamde Plateau van Brissand . 'Onze' wijn komt van de wijngaarden Chaveyron enPeyraube. De bodem is kiezelhoudend en watert goed af. Saladin heeft ook terreinen die onder de benaming Côtes du Rhône- Villages vallen, zoals de Clapas. De cépages zijn ‘klassiek Rhône’: grenache (altijd minimaal 40 procent verplicht), cinsault, syrah en mourvèdre. De druiven worden met de hand geoogst en geselecteerd. De druiventrossen worden in hun geheel vergist. Dat bevordert de natuurlijke gisting, de souplesse van de wijn en de structuur. De gisting of fermentation duurt vijf tot zes dagen. Behalve een rode wijn, produceren de eigenaars Louis en Annick Saladin ook een heerlijke witte wijn. Ook is een rosé beschikbaar, maar daar zijn we na de proeverij niet zo enthousiast over.
![]() Het echtpaar Saladin, althans Annick, is zeer hartelijk. Dat bemerkten we tijdens een bezoek aan de domaine in het najaar van 1999. De ontvangst was allerhartelijkst. Gezeten in de fraaie, grote woonkeuken dronken we koffie (en doopten we naar gebruik het koekje in de koffie). Annick nam alle tijd ons te vertellen over de familie, de wijnproductie, de druiven, enzovoorts.
![]() De wijnvrienden zijn echt haar vrienden geworden, als we mogen afgaan op de ontvangst. In de moderne proefruimte nam Annick ons mee naar de wijnvelden en naar de opslagruimten. Deels in het Frans en deels in het Engels gaf ze een heldere uitleg. We proefden een Domaine Saladin van 1995. Een prachtige wijn. Ze vertelde ons dat de 1998 (de eerste die via de wijnvrienden werd verdeeld) nu al beter smaakte dan de ’95er na de botteling. Dat belooft dus wat.
![]() Een deel van de fraaie, goed verzorgde wijngaard van Domaine Saladin
![]() Het dorpsplein van St. Marcel d'ArdècheHet dorp St. Marcel d’Ardèche is klein, maar zeer lieflijk. Het was oktober, dus we konden zonder moeite onze grote camper op het dorpsplein kwijt voor een paar dagen. We dronken een biertje in de plaatselijke kroeg, kochten dagelijks ons stokbrood, bezochten de slager, bekeken de kerk, kortom we snoven ‘ons’ nieuwe wijndorp in. De omgeving is al even prachtig. Het uitzicht over de rivier de Ardèche. Kortom, ook zonder ‘lid’ te zijn van Wijnvrienden Domaine Saladin is St. Marcel d’Ardèche al een bezoekje waard.
![]() De prachtige fontein, of waterbekken, bij het dorpsplein van St. Marcel d'ArdècheProefnotitie Cotes de Rhone 1998 Domaine Saladin:
samenstelling: syrah (15%), grenache noir (65%), cinsault (10%) en mourvèdre (10%); kleur: helder robijnrood, met een goede kleurintensiteit; geur: zoete neus met rood fruit, honing en iets van kruiden; smaak: soepel en zwoel, stevige smaak van aardbei, leer en laurier. Frisse zuren. Tannines nog duidelijk aanwezig; afdronk: goede lengte en een klein bittertje. bewaren: de wijn was midden 1999 nog niet geheel op dronk.
![]()
In de loop van de tijd zal deze pagina worden uitgebreid met meer informatie over het project en de wijn. Ook zal op elke vervolgpagina (aan te klikken in de linkerkolom) de wijn per jaar worden beschreven met een proefnotitie. Het verdient dus aanbeveling om deze pagina bij tijd en wijle te bezoeken. Noteer het adres van deze pagina in uw Bookmark- of favorietenlijst. Let op de datum hieronder. U kunt dan zien of er ten opzichte van uw vorige bezoek nog iets is veranderd. Voor nadere informatie en reacties kunt u een e-mail sturen naar het onderstaande adres. Met vriendelijke groeten, Ruud F. Witte (voor het laatst bijgewerkt op 6 augustus 2008) ![]()
|